UYGULAMALI ANNE BABA EĞİTİMİ
Eğitimin Tanıtımı
Uygulamalı Anne-Baba Eğitimi çocukları anlamayı, onlarla yaşarken hayatımızda edindiğimiz rolleri ve onların kendi iç dünyalarını fark etmeyi amaçlamaktadır. Böylelikle ailenin çocuğu, kendisini ve yakınlarını kabul etmesi anlamında önemli bir adım atma anlamında önemli bir adım atılacaktır. Aile içindeki roller göz önüne alındığında aile kavramı ce çocuklarla ilişkilere bakılacağından bu anne-babaların değil, tüm eğitimcilerin yararlanması gereken bir eğitim olarak görülmektedir.
Kurumumuzca “anne-babalar” için hazırlanan ve yaşadığımız topluma uyarlanan Uygulamalı Anne-Baba Eğitim Grupları, anne-babaların birlikte ya da ayrı ayrı katılabilecekleri ikişer saat sürecek 9 oturumdan oluşmaktadır. Her oturumun ilk saatinde iletişim becerilerine yönelik eğitimler verilecektir. Bu eğitimler
uygulamalı olup, takip eden bir saat içinde, edinilen bu bilgilerin kişisel tecrübeler içinde pekişmesi amaçlı grup toplantıları düzenlenecektir. Eğitim sonunda katılımcı anne-babalara katılım belgesi verilecektir.
Eğitimin İçeriği
1.Hafta: Aile tanımı, iletişim ve tanışma
Aile tanımı, aile içi roller nedir, anne rolü baba rolü evlat rolü çalışan anne ya da baba rolünde ne yaşarız. Ailede anneanne ya da babaanne gibi bakım verenler varsa onların rolü nedir ya da ne olmalıdır.İletişim nedir iletişim engelleri nelerdir
2.Hafta: Çocuğun doğuşu kimin ihtiyacıydı?
Çocuğun dünyaya gelişinden itibaren bu çocuk var oluş sebepleri
Aile için çocuğun önemi ve yeri
Çocuğumun kahramanı olmam gerekir mi?
Acaba onun için yeterli miyim?
3.Hafta: Çocuğu ve kendimizi kabul
O beni ben çocuğumu ne kadar kabul ediyorum
Etkili dinleme becerileri
Etkin iletişimde kullanılan teknikler
Konum değiştirme – paralel iletişim kurabilme insanları
değil problemi karşımıza alabilme
Çatışmayı değil, toleransı uzlaşmayı öğrenme
4.Hafta: Empatinin hayatımızdaki yeri, değeri ve önemi
Empati Becerileri kazanabilme
Farklı bir gözden görebilir miyim ya da buna ne kadar ihtiyaç var
Sen dili ve Ben dili öğretileri
5.Hafta Otorite ve Güç
Çocuk ve ebeveyn arasındaki güç yönetimi
Kim haklı
Otoriter olmak doğru mu ebeveyn mi yoksa çocuk mu güçlü olmalı
Aile içi değerler- rol model olma ve çocuğa anne babanın kendi değerlerini öğretmesi
Öfke nedir, öfke duygusu yansıtılmalı mı?
Aile içinde ebeveyn öfkesini ne kadar ve nasıl kontrol edebilir
Çocuğun öfkesini kontrol edebilmesi için anne- baba ne yapmalı
7.Hafta: Sorumluluk alma ve çocuğun iletişim yolu olan oyun
Çocuk ne kadar sorumluluk almalı
Çocuklara kendi sorumlulukları nasıl anlatılmalı ve ifade edilmeli
Ödev yapma, kendi odasını temizleme, kişisel temizlik.
Oyunun çocuğun hayatında ki yeri
Oyunun eğitici özellikleri
Oyunun hayatımızda ki yeri
8.Hafta: Genel değerlendirme ve kapanış
Bu süreçte ben neler fark ettim, neler öğrendim
Öğrendiklerimi ve fark ettiklerimi uygulayabiliyor muyum uygulayabilecek miyim?
Eğitim Sonunda Verilecek Belge
Katılımcı Belgesi
Eğitimci Özgeçmişi
Murat Aldan Bursa doğumludur. İlkokulu Hocailyas İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden (Burslu) lisans derecesini almıştır. Üniversite öğrenimi süresinde Erasmus Değişim Programı kapsamında Warsaw School of Social Psychology’de (SWPS) bir dönem eğitim görmüştür. Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı 2012 yılında bitirmiştir. 2006 – 2008 yılları arasında Ana Şefkat Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (İstanbul), 2008 – 2009 yılları arasında Özel Türe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Sarıgazi Küçük Adımlarım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde psikolog olarak görev yapmıştır. Bu kapsamda engelli çocuğa sahip ailelere danışmanlık hizmeti vermiştir. 2009 – 2010 yılları arasında Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi Yetişkin Psikiyatri Polikliniği’nde, 2010 - 2011 tarihleri arasında Ankara Hava Lojistik Komutanlığı’nda psikolog olarak görev yapmıştır. 2011 - 2014 yılları arasında Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Polikliniği’nde psikolog olarak çalışmıştır. Aynı dönemde Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunan Çocuk İzlem Merkezi’nde adli görüşmeci olarak görev yapmıştır. Öğrenim ve çalışma hayatı süresince çeşitli eğitim programlarında yer almıştır. 15.07 – 26.09.2004 tarihleri arasında Otistik Çocuklar Entegresyon Kampı ve Süpervizyon eğitimlerini (200 Saat - Gökçeada) Aura Psikoterapi ve Sanatla Tedavi ve Eğitim Merkezi, Yrd. Doç. Dr. Nevin Eracar tarafından almıştır. 2006 yılı ekim ayında Abdülkadir Özbek Psikodrama Enstitüsü’nde başlamış olduğu psikodrama eğitimini 2014 yılında tamamlamış ve psikodrama terapisti olmaya hak kazanmıştır. 10.2011 - 03,2012 tarihleri arasında Çocuk İzlem Merkezi Adli Görüşmeci teorik ve Pratik Eğitimi’ni (Ankara) tamamlamıştır. 2012 yılında Kas Hastalıkları Tedavisinde Standart Uygulamalar Eğitimi’ni (Ankara) almıştır. 2014 yılında Bengi Semerci Enstitüsü’nde Prof. Dr. Ferhunde Öktem liderliğinde oyun terapisi eğitimini, 2015 yılında Yrd. .Doç. Dr. Nevin Dölek tarafından çocuklarda bilişsel davranışçı terapi yaklaşımı eğitimini almıştır.